Godinama smo učile i poučavale, gradile znanje i modele, oblikovale materijale.
Zato jer su sada potrebniji nego ikada, odlučile smo ih učiniti dostupnima.

Pitanja o zahtjevnosti posla

Kako umanjiti ili držati u optimalnoj mjeri zahtjevnost posla? Dokument donosi korake koje poslodavac i voditelj mogu (trebaju) poduzeti ukoliko smatraju ili znaju da je povećana zahtjevnost posla.

Kako na rad utječu pritisak i stres?

Potrebno je razumjeti utjecaj dugotrajnog pritiska (rokovi, kompeticija, rizici...) na kvalitetu rada i suradnje.  Kao pločice domina simptomi stresa u organizaciji se kumuliraju na predvidljiv način.

Izvori stresa u poslu

Ovaj materijal često koristimo u treninzima, no pomaže i kao materijal za razmišljanje voditeljskog tima.

Prezentacija o organizacijskom programu “Raditi zdravije”

Prezentacija o cjelovitom organizacijskom programu (razlozi, 'dijagnostika', prijedlozi intervencija i načina) za umanjivanje stresa na radnom mjestu. Slobodno je koristite kao izvor ideja i konkretne materijale za zastupanje ili oblikovanje cjelovitog programa, ili pojedinih koraka u poboljšanju zdravlja kroz organizacijske intervencije.
,

Kako voditi u zahtjevnim situacijama?

Naše iskustvo je da je ovakav popis kompetencija koristan i u timskom coachingu i u individualnom radu. Važno je (i ljekovito) dati voditeljima priliku da svjesno sagledaju svoju ulogu. Umjesto da se podrazumijeva da osoba koja vodi tim stvari drži pod kontrolom i bude dostupna i angažirana u problematičnim situacijama, ovdje donosimo listu kompetencija - kratke opise ponašanja.

Uobičajene prepreke – kako dobiti ‘buy-in’ menadžmenta za razvojne programe

Istraživanja su pokazala da nije lako uključiti menadžment i dobiti njihov 'buy-in' u razvoj programa za zaštitu i poboljšanje zdravlja, otklanjanje stresa ili umanjivanje psihosocijalnih rizika u radu. Postoje predvidljive (i razumljive)…

Emocionalna inteligencija za voditelje

Značaj emocionalne inteligencije za voditelje, uz dodatne upute i promišljanja o tome kako si osoba može povećati sposobnost samoregulacije, odnosno emocionalne regulacije metodom i tehnikama srčane koherencije (baziranim na HRV - heart rate variability)

Kako prevladati vlastite barijere konstruktivnom ponašanju?

Korisimo ovaj materijal za orijentaciju osobi u razumijevanju vlastitih barijera konstruktivnom ponašanju, a onda i načine (čak savjete) kako ih prevladati. Koristan je i u timskim procesima - jer nerijetko voditelji u nekoj organizaciji dijele 'iste' ili vrlo slične prepreke.

Zašto se bavimo stresom u organizacijama?

Ovaj će vam dokument biti vrijedan ukoliko zastupate razvoj programa zaštite zdravlja, prevencije stresa i izgaranja i podrške oporavku

Upitnik o stresu – ISMA

Ovaj upitnik možete osobno ispuniti, ili u skladu sa svojom organizacijskom ulogom, ponuditi ga osobi za koju smatrate da je iznimno izložena stresu. Pokazuje kolika je vjerojatnost (mala, velika ili izazito visoka) da će osoba imati narušeno mentalno, fizičko ili i jedno i drugo zdravlje zbog izloženosti stresorima.