Srčana koherencija u poslu

Produljeno stanje stresa može dovesti do negativnih utjecaja na poslovnu učinkovitost i zdravlje zaposlenika na svim organizacijskim razinama. Neki od simptoma koji se često mogu primijetiti na radnom mjestu su kašnjenje i izostajanje s posla, stalni osjećaj hitnosti, nedostatak motivacije, konflikti, greške, ljutnja, anksioznost, nezadovoljstvo, nedostatak vodstva, nedostatak odgovornosti.

Brojna istraživanja pokazala su visoku učinkovitost metoda srčane koherencije u poboljšanju dobrostanja i radnog učinka zaposlenika i rukovoditelja u poslovnom okruženju. Emocionalna stabilnost i učinkovito mentalno funkcioniranje koji se postižu uvježbavanjem koherencije predstavljaju osnovu za kvalitetno donošenje odluka, strategijsko razmišljanje, inovativnost i učinkovitu komunikaciju.

 Primjer na slici:  postotne promjene u fiziološkim mjerama, psihološkim mjerama i simptomima poslom uzrokovanog stresa kod menadžera i inženjera, nakon primjene treninga srčane koherencije.

Vježbe disanja prakticiraju se već tisućama godina. One pomažu smirivanju, no u većini slučajeva disanje i promjena misli sami po sebi nemaju moć osloboditi vas od emocionalnog stresa ni promijeniti vaše negativne stavove. Važno je naučiti transformirati svoje emocije i aktivirati pozitivan osjećaj ili stav. Tehnika srčane koherencije zamišljena je tako da vam pomogne preusmjeriti osjećaje, a ne samo misli. Jednom kad se vaši osjećaji transformiraju u pozitivnije stanje, tada će i vaše misli automatski postati uravnoteženije.

Stres je u tijelu

Tipične negativne emocije koje doživljavamo kad smo pod stresom – ljutnja, frustracija, anksioznost i zabrinutost – dovode do pojačanog nereda u srčanom ritmu i živčanom sustavu. Kad doživljavate ove negativne emocije smanjuje se vaša emocionalna inteligencija i svjesnost o sebi. Poznato je da u takvim trenucima slabije upravljamo sobom te lošije zamjećujemo druge ljude i njihove potrebe. Kada smo takvi naši odnosi s drugim ljudima pate.

Sve što proživljavate kad ste pod stresom događa se u vašem tijelu. HeartMath® Institut godinama se bavi povezanošću rada srca i mozga te istraživanjem načina utjecaja na vlastitu fiziologiju kada smo pod stresom. U svojim istraživanjima pokazali su da se razina stresa ili relaksiranosti u tijelu može vidjeti mjerenjem varijabiliteta srčanog ritma. Isto tako, istražili su i oblikovali nekoliko tehnika kojima možemo utjecati na promjene u organizmu izazvane različitim emocijama. Jedna od tih metoda je i tehnika srčane koherencije®

Srčani ritam i koherencija

kaos
Slika 1. Srčani ritam u stanju stresa

Kad proživljavate stresnu emociju poput napetosti, anksioznosti, razdražljivosti ili ljutnje obrazac vašeg srčanog ritma postaje nepravilan i nekoherentan, što negativno utječe na zdravlje, funkcioniranje mozga, učinkovitost i osjećaj dobrostanja (vidi sliku 1).

 koherencija
Slika 2. Srčani ritam kod doživljavanja pozitivnih emocija

Kada doživljavate pozitivne emocije poput zahvalnosti, brižnosti, veselja i ljubavi obrazac vašeg srčanog ritma postaje pravilniji i koherentan (vidi sliku 2).

Ljudski sustav kumulira ili gubi energiju ovisno o tome kako emocionalno reagirate na životne situacije. Ako ste prošli kroz teška iskušenja i osjećate se emocionalno iscrpljeni, malo je energije ostalo u vašim emocionalnim „akumulatorima“. Kad su se vaše emocije iscrpljene, a vi počinjete djelovati na sirovoj živčanoj energiji, to može dovesti do ozbiljnijih energetskih padova, pa i do tjelesnih simptoma i bolesti.

Kako budete primjenjivali tehniku srčane koherencije u svrhu boljeg upravljanja svojom emocionalnom energijom i kako bi stvorili više pozitivnih emocija poput brižnosti, zahvalnosti i suosjećajnosti tijekom dana vaša energija će se nagomilavati umjesto da se crpi. Eto zašto je važno da osigurate stanje koherencije, posebno kad ste pod stresom, u vremenskoj stisci ili prenatrpani, kako biste ponovo uspostavili stanje usredotočenosti, prisutnosti i obnovljenosti. primjenom metode srčane koherencije u takvim prilikama obnavljate svoju energiju i dobivate više kreativne energije koju možete unijeti u svoje aktivnosti.