O čemu govorimo kada govorimo o gušterskom mozgu?

Istraživanje Institute of HeartMath (IHM) smatra da emocionalna reaktivnost i stres, koje često doživljavamo kao osjećaj unutarnjeg nemira, mogu inhibirati kortikalna područja u trećem mozgu. Time rješavanje problema postaje otežano, brzina reagiranja i koordinacija nisu usklađeni i ne možemo dovoljno jasno razmišljati. Naše su odluke manje učinkovite, naša moć slušanja smanjena i naša kreativnost narušena. Na sreću, postoji i obrnuta situacija. Kad se osjećamo skladno i uravnoteženo pojačava se kognitivna funkcija viših razina mozga. Možemo vidjeti mogućnosti tamo gdje smo prije vidjeli samo slijepu ulicu. (Mnogi ljudi intuitivno znaju da se to događa. Zabavno je kad istraživanje dosegne intuiciju).

 

Evolucija, inteligencija i stres

Široko rasprostranjeno stajalište u neuroznanosti je to da različite strukture mozga vrše različite funkcije koje su se tijekom vremena razvile. Općenito može se smatrati da mozak ima 3 glavna strukturalna područja, koja su povezana s različitim nivoima kontrole i nizom funkcija i osnovnih poticaja. Zovemo ih prvim, drugim i trećim mozgovima.

Prvi mozak – gušterski mozak – se sastoji od struktura korijena mozga u suvremenim ljudskim moždanim procesima, uključujući hipotalamus, most, medulu i retikularnu formaciju. On upravlja refleksima i instinktom i odgovoran je za mnoge osnovne funkcije potrebne za preživljavanje, uključujući:

Ponašanje prilaženja/izbjegavanja

Hormonalnu kontrolu

Kontrolu temperature

Kontrolu gladi/žeđi

Kontrolu osnovnog disanja i rada srca

Reproduktivni nagon

Drugi se mozak – mozak sisavca – sastoji od subkortičnih (limbičnih) područja, uključujući hipokampus, thalamus, amygdalu i hipofizu. Ovo područje mozga vrši kontrolu nad prvim nivoom i ima sposobnost gledanja unatrag, sposobnost sagledavanja, nakon događaja, što je trebalo biti učinjeno. To je jedan aspekt razvoja pamćenja što predstavlja važni evolucijski dodatak. Njegove funkcije i poticaju uključuju:

Teritorijalnost

Strah,bijes, napad

Majčinsku ljubav

Anksioznost

Mržnju

Ljubomoru

U ovom se području mozga obrađuju emocionalne informacije, međutim tu ne doživljavamo fizičku manifestaciju osjećaja. Pozitivni osjećaji poput ljubavi ili uvažavanja se uobičajeno doživljavaju oko područja srca; negativne emocije, poput straha ili ljutnje, se često osjećaju u solarnom pleksusu, gdje nam mozak utrobe ukazuje na stvari koje ne pružaju dobar osjećaj, a duševnu bol mnogi osjećaju i u srcu i u solarnom pleksusu.

Treći mozak – kora velikog mozga (neocortex) – ima najviši nivo kontrole i sposobnost predviđanja mnogih važnih funkcija, uključivo:

Percepciju i razlikovanje misli i emocija

Poimanje samoga sebe

Razlikovanje prikladnog ponašanja

Rješavanje problema

Osjećaj krivnje

Zadovoljavanje ciljeva

Opraštanje

Treći mozak, koji uključuje izokorteks, frontalne predjele, temporalne i parietalne, okcipitalne – čini oko 80% ljudskog mozga. Tvrtka vas zapošljava u najvećoj mjeri kako bi dobila maksimum iz tog dijela vašeg mozga. Ljudske sposobnosti višeg ranga kao što su jezik, kreativnost, samosvijest, rješavanje složenih problema i sposobnost odabira onoga šo smatrate prikladnim ponašanjem, proizlazi iz ovih struktura. Od naših tinejdžerskih godina, specijalizirani krugovi nastavljaju se razvijati u prefrontalnim lobess što nam omogućava zacrtati moralni smjer u našem životu. Učimo upravljati i uravnotežavati reakciju i emociju pri malim i velikim odabirima tijekom života putem razvoja frontalnih režnjeva.

 

Izvor: From Chaos to Coherence, Bruce Cryer